joi, 8 decembrie 2011

Argumentati necesitatea unei culturi a informatiei, pentru trei categorii de utilizatori, la alegere (ex.: persoane in varsta, copii, someri, studenti, profesori etc.)


Argumentați necesitatea unei culturi a informației, pentru trei categorii de utilizatori, la alegere (ex.: persoane în vârsta, copii, șomeri, studenți, profesori etc.)


            Necesitatea exploatării eficiente a informației. Informația a devenit o sursă vitală pentru economia mondială şi, desigur, o componentă de bază a educației și a progresului tehnico-științifice. Ea este o provocare pentru diferite pături sociale: elevi, studenți, muncitori şi alte categorii de cetățeni.
Pentru a deveni persoană cu o cultură a informației trebuie să cunoști, cum poți să utilizezi lumea cunoştinţelor şi să incluzi experienţa altora în propria educaţie.
            Cultura informaţiei. Totalizând, cultura informaţiei prevede cunoştinţe şi aptitudini necesare pentru identificarea corectă a informaţiei necesare în scopul executării unei sarcini specifice sau pentru rezolvarea unei probleme; căutarea eficientă a informaţiei; organizarea şi reorganizarea ei. Prin urmare, specialiştii din domeniul informaţiei trebuie să dedice
timp creării strategiilor relevante pentru a convinge conducătorii instituţiei în valoarea şi utilitatea programului privind cultura informaţiei şi să obţină susţinerea lor.
Se vorbeşte despre “ cititori”, “utilizatori”, “beneficiar”, pentru a desemna consumatorul de informaţii.Noţiunea de consumator de informaţii poate fi definită fie ca subiect al activităţii de informare-persoana care doreşte să-şi menţină sau să-şi mărească gradul de cunoaştere a unui subiect sau domeniu-sau ca obiect al activităţii de informare – persoana a cărui grad de cunoaştere, respectiv capacitate de informare trebuie asigurat de către un centru de informare.

                 Trei categorii de utilizatori :

  •        Preadolescenţa si adolescenţa reprezintă o întragă „lume” de acumulări, transformări, schimbări , şi este perioada cea mai fertilă în care rolul bibliotecii, al bibliotecarului poate şi trebuie să fie hotărâtor datorită posibilităţilor multiple de comunicare.Este perioada când intervine contactul cu marea literatură, cu adevarate sau posibile idealuri şi modele. Bibliotecarul va recurge în special la discuţii individualizate, pentru a îndruma sau chiar forma anumite interese pentru literatura de calitate.Bibliotecarul trebuie să deschidă adolescentului noi porţi de cunoaştere , să-şi prezinte materialele despre care nu a auzit, menite să îi potolească „foamea” de a şti cât mai multe, caracteristica vârstei.
  •       Vârsta şcolarului este cea în care copilul este pregătit şi iniţiat de familie şi de şcoală pentru activitatea de  învăţare. Acum copilul  începe să facă diferenţa între joc şi învăţare. Biblioteca specializată, ludoteca, teatrul de păpuşi în bibliotecă sunt binevenite, necesare la această vârstă, deoarece cartea devine elementul principal al activităţii copilului. Toate acestea sunt modalităţi de atragere şi apropiere a copilului de carte, de formare a necesităţii şi motivaţiei de a citi pentru mai târziu.
  •       Vârsta a treia este, din păcate, aproape total neglijată de bibliotecile româneşti. Se presupune că acest grup şi-a terminat educaţia de mult şi că nu doreşte să se întoarcă la şcoală. Organizaţiile culturale au nevoie să-şi crească capacitatea de a le trata ca atare, de a le sprijini şi de a promova integrarea lor drept cetăţeni activi în comunităţile locale. Profesionişti din organizaţii culturale care lucrează cu public din această categorie de vârstă, trebuie sa  elaboreze un set de recomandări pe tema dezvoltării de programe culturale şi educaţionale cu şi pentru persoanele în vârstă, Să dezvolte resurse pentru a întări capacitatea organizaţiilor culturale şi educaţionale de a crea medii de învăţare şi comunicare adaptate nevoilor persoanelor în vârstă;

ANALIZA MEDIULUI INTERN SI EXTERN AL UNEI ORGANIZATII



ANALIZA   MEDIULUI    INTERN ȘI EXTERN  AL    UNEI   ORGANIZAȚII
           Sistemul informațional operează în contextul a doua medii: intern și extern. Amândouă afectează modul în care fluxurile informaționale sunt conduse în scopul furnizării de servicii către clienți, beneficiari etc. Dacă managerul și personalul nu au o viziune clara asupra acestor medii și asupra impactului pe care îl au asupra operațiilor lor, efortul este inutil.
            Mediul intern al organizației cere aceeași atenție în conducere ca cel extern. Mediul intern cuprinde factorii din interiorul organizației care îi influențează activitatea. Factori precum: structura, cultura, valorile, stilurile manageriale, comunicarea, tehnologia constituie mediul intern.
             De asemenea, factorii mediului intern sunt influențați de mediul extern. Mediul extern cuprinde condițiile exterioare în care serviciile informaționale operează. Cele mai multe organizații operează în medii complexe, în schimbare, care în mod continuu creează noi provocări care trebuie controlate pentru a asigura supraviețuirea și succesul.           
        Analiza mediului extern și intern al organizației este  procesul prin care se stabilesc caracteristicile- cheie ale mediului intern și extern al organizației care pot avea un impact asupra acesteia la nivel strategic.    O sarcina principala a managementului este sa se asigure ca serviciul informațional este performant și se adaptează la schimbările interne și externe. Acest lucru poate fi realizat prin câteva procese. Informația inițială din mediul intern și extern trebuie sa fie culeasa, asimilata și evaluata. Câteva metode de evaluare care pot fi folosite sunt: identificarea factorilor critici de succes și profilul de capabilitate (capacitate).  O greșeală a managementului ar fi sa ignore sau sa omită revizuirea continua a performantelor organizației în raport cu mediul intern și extern. Adesea scuza pentru o astfel de practica este faptul ca se consuma mult timp. În schimb, planificarea devine mai eficienta prin folosirea unui astfel de proces.

ANALIZA MEDIULUI EXTERIOR
“Cercetarea împrejurimilor”
   FACTORI  în evaluarea mediului extern:
  •        Social
  •        Economic
  •        Tehnologic
  •       Cultural
  •     Demografic
  •    Politic


ANALIZA MEDIULUI INTERN
"Procesul de auto-analiza"
    FACTORI în evaluarea rnediului intern:
  •       Personal de specialitate
  •      Servicii
  •       Sisterne
  •      Resurse
  •        Strategii curente

TELEVIZIUNEA. COMUNICAREA AUDIO-VIZUALĂ


TELEVIZIUNEA. COMUNICAREA AUDIO-VIZUALĂ


Televiziunea este mijlocul de comunicare de masă cu cel mai mare impact asupra societăţii. Tehnic vorbind, este definită ca un procedeu de descompunere, transmitere la distanţă şi apoi de recompunere a imaginilor.
Inventată între cele 2 războaie mondiale, nu s-a dezvoltat ca una dintre media publice decât de la sfârşitul anilor 1940, în Statele Unite apoi şi în Europa. Copil al radioului şi al cinematografului, acest suport a cultivat în mod progresiv un limbaj care, original fiind, îi permite să ocupe o poziţie importantă în sistemul mediatic.
Atunci când îşi face apariţia, la începutul anilor 1930, ea suscită brusc uimirea primilor observatori fascinaţi de noua « teleprezenţă » permisă de această formă inedită de media. Este percepută de analiştii care îi poartă interes ca un remarcabil « mijloc documentar » ce măreşte considerabil puterea informaţiei dată de radio, adăugând auzul vederii.
Televiziunea funcţionează pe baza capacităţii seleniului de a transforma datorită radiaţiilor de electroni (baleiaj), energia luminoasă în energie electrică şi invers.
Analiza imaginii se efectuează cu ajutorul unei camere electronice, care converteşte imaginea optică într-o imagine corespondentă. Pentru aceasta, un fascicol de electroni baleiază în spatele unui ecran alcătuit dintr-o multitudine de puncte luminoase, dispuse pe 525 de linii care compun 25 de imagini (fotograme) pe secundă.
Imaginea analizată este transformată într-un semnal electric ce va fi transmis prin radiodifuzie. La recepţie, imaginea este reconstituită prin acelaşi procedeu.
Ecranul unui televizor e compus dintr-o multitudine de puncte fluorescente, excitate prin modularea semnalelor electrice, luminuozitatea fiind dată de voltajul tubului catodic.
Camera de luat vederi, care imită în bună măsură ochiul omenesc, este aparatul principal în tehnica televiziunii. În esenţă, o cameră video serveşte la captarea semnalelor luminoase, a radiaţiilor electromagnetice corespunzătoare, şi la transformarea lor în semnal electric. Dacă imaginile ce se află în câmpul de interes al camerei pot suferi modificări în timp, spaţiu şi culoare, semnalul electric rezultant variază doar în timp.
Undele electromagnetice prin care se transmite semnalul de televiziune au lungimi de undă ultrascurte (de la 10 metri la 0,1 milimetri) respectiv frecvenţe extrem de mari (de la 300 de megahertzi la 3000 de gigahertzi).
Ca şi în radio, există 2 compartimente principale : studioul şi regia tehnică. Studioul este un spaţiu interior postului în care se desfăşoară emisiunea. Acolo, prezentatorul realizează programul, fiind filmat de operatorii de imagine (cameramani). Fiecare imagine surprinsă de camerele video în studio este vizibilă pe câte un monitor aflat în regia tehnică. În această încăpere, regizorul face selecţia imaginilor ce vor fi emise sau, după caz, înregistrate.
Inventatorii care au contribuit la naşterea televiziunii au fost : inginerul german Paul Nipkov care a creat discul folosit la analiza imaginii în televiziunea mecanică ; fizicianul italian Guglielmo Marconi, cel care la doar 20 de ani a pus bazele radioului scoţând undele hertziene din laborator (recompensat cu Premiul Nobel pentru Fizică) ; scoţianul J. L. Baird (apărătorul televiziunii mecanice) şi francezii Rene Barthelemy şi Henry de France.
Important de ştiut este că există 2 tipuri de televiziune : mecanică şi electronică. Din 1937, cea electronică s-a impus printr-un serviciu permanent de televiziune deschis de BBC.
Emisia regulată începe în Statele Unite în 1939, iar din 1950 este emis un program de 28 de ore pe săptămână cu o antenă situată pe Turnul Eiffel. Apoi, programe regulate încep să fie emise şi în alte ţări precum : Suedia, Spania, România (în 1956) etc.
Dacă dăm timpul înapoi şi caracterizăm televiziunea putem observa că anii ’60 au fost marcaţi de inventarea TV color. Principiul constă în descompunerea imaginii în 3 spectre (albastru-verde-roşu) şi superpoziţionarea lor pe un ecran tricrom care are în componenţă de 3 ori mai multe « puncte » decât un televizor alb-negru.
Anii ’70 au surprins introducerea noilor media (TV prin cablu, TV prin satelit etc) ce au permis alegerea mai multor programme, mai ales de origine străină şi o utilizare cât mai flexibilă a televizorului.
Anii ’80 se caracterizează prin adaptarea sistemelor audio-vizuale naţionale în faţa invaziei programelor importate.
Anii ’90 marchează diversificarea fără precedent a programelor şi emisiunilor, concomitent cu perfecţionarea tehnicilor de transmitere a informaţiilor prin intermediul noilor media.
Prima perioadă a televiziunii se caracterizează printr-o orientare pedagogică încarnată de mediatori ce întreţin cu telespectatorii o relaţie asimetrică şi ierarhizată, tradusă printr-o programare discontinuă, organizată în jurul emisiunilor înzestrate cu o mare longevitate ce îmbracă o funcţie « rituală » pentru privitori.
Noua eră se diferenţiază printr-o tensiune crescută asupra destinatarului, solicitat fără întrerupere de animatori. Instalaţi în decoruri adesea construite după modelul interioarelor telespectatorilor, aceşti moderatori cu ton familiar solicită în permanenţă publicul în modul complicităţii în emisiuni compozite (care amestecă în mod nedistinct informaţia şi divertismentul) şi articulate unele cu altele.
Trecând peste amănuntele tehnice şi micul istoric, ne vom ocupa de ceea ce ne interesează în mod special, adică de caracteristicile şi efectele pe care le are televiziunea asupra telespectatorului care astăzi face parte din « societatea informaţiei » şi este victima lipsită de apărare a « bombardamentului informaţional » :
Televiziunea este cel mai ieftin mijloc de comunicare de masă din punctul de vedere al receptorilor, lucru deloc neglijabil într-o economie caracterizată de decalaje enorme între diferitele categorii sociale. Se poate constata că orice om aflat în posesia unui televizor, are acces aproape gratuit la informaţie (bineînţeles exceptând plata abonamentului la societatea de TV prin cablu sau TV publică şi factura la energia electrică).
Mesajul audio-vizual beneficiază de forţă de pătrundere (vorbind la sensul propriu). Dacă în urmă cu mai bine de 13 ani pentru a obţine o informaţie televizată trebuia să faci un drum către casă, astăzi informaţiile pot fi receptate de aproape oriunde : localuri publice, magazine, camere şi recepţii de hotel etc. Odată cu dezvoltarea tehnologiei în domeniul telefoniei celulare, a apărut şi o « televiziune mobilă » fiindcă se pot urmări programe TV pe ecranul telefonului, graţie aplicaţiilor Internetului.
Apoi, acest mesaj nu depinde, spre deosebire de ziar, de o reţea de difuzare, ceea ce îl face transportabil în cele mai îndepărtate locuri din lume. Datorită sateliţilor comerciali (primul lansat fiind Weststar 1, o investiţie de 75 de milioane de dolari) barierele naţionale, continentale şi chiar planetare (ce ne fac martori la evenimentele petrecute în Cosmos) sunt dărâmate. Televiziunea este azi omniprezentă.
Un avantaj demn de reţinut este folosirea unui limbaj universal (cel imagistic) ce poate transmite mesajul indiferent de limba vorbită de receptor. Un material jurnalistic realizat, în mod profesionist, dintr-o combinaţie sunet-imagine poate obţine aceleaşi efecte la oameni provenind din ţări şi culturi diferite. Un exemplu perfect este rubrica « No Comment » a postului de ştiri Euronews, rubrică împrumutată mai nou şi la televiziunile noastre (ex : Realitatea TV).
Televiziunea nu solicită prea mult intelectul telespectatorilor. Este de cele mai multe ori exhaustivă ; explică de la A la Z o situaţie, facilitând astfel, în mod deosebit, asimilarea acestei explicaţii de către cei care nu au o opinie formată sau care nu dispun de alte informaţii care să le permită analizarea pe cont propriu a problemei. Informaţia poate fi receptată de persoane cu un grad de pregătire intelectuală redus (exceptând iletrismul) şi de persoane pentru care lectura presupune un efort deosebit (persoane în vârstă, preşcolari, handicapaţi).
Pentru că tot vorbeam de forţa de pătrundere a mesajului vehiculat de televiziune, acum însă la sensul figurat, e de menţionat faptul că acesta este agresiv, el « vine peste telespectator », creându-i obişnuinţe până aproape de dependenţă. Nathalie Coste-Cerdan şi Alain Le Diberdier afirmau că : « un copil născut într-o ţară industrializată are o speranţă de viaţă de mai mult de 70 de ani. El îşi va petrece o treime din viaţă dormind şi celelalte două treimi dedicându-se sutelor de diferite activităţi. Dintre acestea, doar 2 reprezintă mase mari de timp, adică o altă treime : munca şi mai ales televiziunea. Pe de altă parte, scriitorul Umberto Eco spunea : « Televiziunea este o instituţie care îi culturalizează pe proşti şi îi imbecilizează pe cei deştepţi ». Adevărul se află undeva între cele 2 extreme.
S-a demonstrat schimbarea de comportament ca urmare a audierii şi vizionării unor programe, precum şi a scării de valori proprie unui individ sau comună mai multor persoane. Este vizibil faptul că pe primul plan în filmele difuzate de televiziune stă violenţa. O persoană cu un comportament deviant şi nu numai, de la a viziona un film cu scene explicite de violenţă, până la a transpune în realitate acele secvenţe, are de făcut doar un pas. Din nefericire, acel pas începe să se facă simţit, cazurile constituind subiecte de emisiuni cu specific criminalistic. S-a dezbătut intens problema privind violenţa la televizor, de cele mai multe ori la ore de maximă audienţă, însă nu s-a ajuns la o soluţie extremă ci mai degrabă la un « mic compromis » : amplasarea în colţul din dreapta-jos a ecranului a unor buline roşii cu scop de avertizare (pentru minori).
Nu trebuie uitat că una din funcţiile televiziunii, ca de altfel a mass-media în general, este cea culturalizatoare. În zilele noastre, această funcţie este “ascunsă” cu cea de divertisment care, în cele mai multe posturi TV, predomină. Ca urmare, publicul îşi formează gustul astfel încât loisir-ul va ocupa un loc fruntaş în detrimentul culturii, ceea ce pe termen lung nu va constitui un beneficiu pentru receptor. Odată cu apariţia televiziunilor private, s-au importat programe de succes în alte ţări, dar care adaptate la piaţa media românească, nu sunt altceva decât forme fără fond. Ele evidenţiază subcultura, propun pseudo-valori şi exploatează uneori sentimentele oamenilor, cu efectul formării gustului prost al audienţei. Apoi, televiziunea poate hrăni publicul cu astfel de producţii.
O caracteristică cu adevărat negativă este uniformizarea gustului artistic al privitorilor. Se poate vorbi chiar de doborârea gustului prin modele submediocre. Extinderea programelor a exercitat o presiune greu de imaginat şi continuă să o facă asupra factorilor de decizie din audio-vizual. Chiar şi cei mai competenţi, exigenţi şi bine-intenţionaţi manageri sau producători au de acoperit o cantitate imensă de mesaj, timpul acordat deciziei fiind infim. Două aspecte sunt importante în lumea TV : « Ceea ce nu prisoseşte este timpul » şi « Timpul înseamnă bani ». Goana după indici cât mai ridicaţi de audienţă (rating) duce la concesii, mai ales în zona programelor artistice, dar şi în aceea a publicisticii culturale. Fenomenul în cauză determină oferta de program să flateze gustul mai coborăt, opţiunile îndoielnice pe scara valorilor.
Conceptul de « cultură mediatică » defineşte în esenţă o cultură a divertismentului, o simplificare a formelor culturale ce sunt reduse, condensate, repovestite şi resemnificate. Mass-media, în special televiziunea, creează această cultură ; ele încetează a fi un canal prin care se transmit celelalte componente culturale şi devin ele însele un sistem cultural în sine. Un mesaj artistic, cultural, odată devenit emisiune TV, cunoaşte obligatoriu un procent de degradare în planul receptării.
În ceea ce priveşte structura televiziunii, aceasta este mai complicată decât a oricărui alt mijloc de comunicare de masă. Televiziunea constituie pentru cei mai mulţi o fascinaţie nu numai prin imagine -produsul său final- ci şi prin maşinăria destul de complexă aflată între producător şi receptor, acel « perpetuum mobile » ce se mişcă neîncetat în folosul audienţei. Acest tot este alcătuit dintr-un consiliu al programelor, un corp redacţional, unul artistic, unul tehnic, unul economic, unul administrativ la care trebuie adăugat şi corpul colaboratorilor. Fiecare dintre aceste diviziuni se subdivid în unităţi specializate.
Televiziunea este o întreprindere al cărei prim obiectiv, din punctul de vedere al proprietarului, e de a-i aduce profituri materiale substanţiale sau influenţă politică. Dar pentru asta trebuie să câştige încrederea telespectatorilor săi servindu-le interesele. Ea se poate preface o vreme că face acest lucru, dar nu pentru mult timp. Se deosebesc ziarişti interesaţi de bani, putere şi faimă, de jurnalişti care îşi fac meseria din plăcere şi se zbat să facă puţină ordine în presa românească. O întrebare va exista întotdeauna : « Ce serveşte de fapt televiziunea, interesele proprii sau interesele cetăţenilor ? »
Laolaltă cu trăsăturile-i specifice, televiziunea întruneşte nişte calităţi pe care le împarte cu unul dintre « părinţii » ei, radioul :
Datorită sunetului, mesajul poate fi receptat concomitent cu desfăşurarea altor activităţi (muncă fizică, gospodărească). De asemenea, viteza de transmitere permite celor 2 media să surclaseze ziarul. Un mesaj televizat sau radiofonic poate fi transmis în direct (chiar în momentul în care se desfăşoară acţiunea). E de recunoscut că în competiţia pentru întâietate (dacă aplicăm principiul “care e mai rapid”), câştig de cauză are radioul deoarece nu necesită deplasări de aparatură excesivă. În cazul televiziunii, este necesară deplasarea unui car de transmisie, fără de care emisia dintr-un loc exterior postului este imposibilă. Deşi în acest caz radioul este învingător, televiziunea îşi ia revanşa şi câştigă pe alt plan : informaţia pe care ea o difuzează are un impact mai mare faţă de radio pentru că are asul din mânecă -imaginea- care oferă credibilitate mai mare. Auzim des motivaţii de genul : « Cum poţi să mă contrazici domnule…Am văzut cu ochii mei la televizor ! ».
Pentru a spori această caracteristică (credibilitatea) fără de care audio-vizualul nu ar beneficia de audienţă mare, forţa de persuasiune este exercitată des prin impact emoţional direct. De exemplu : o ştire (un mesaj rece prin construcţie şi definiţie) transmisă « în video » de un prezentator, uneşte valenţele textului cu expresivitatea mimicii, modulaţiile vocii, privirea şi trăirea afectivă a celui ce citeşte de pe prompter, « încălzind sau « răcind » telerecepţia.
Prezenţa oamenilor pe « oglinda mişcătoare » (după cum numea Radu Herjeu televizorul), a prezentatorilor în faţa noastră, trăsăturile lor, modul de a vorbi, de a gesticula, fac ca vizionarea unui program să devină o întâlnire între cel de acasă şi cel de pe micul ecran. Modelarea opiniei publice se datorează (sau e cauzată) într-o măsură mult mai largă comunicării de masă, în mod deosebit televiziunii, decât a celei intrapersonale sau surselor directe.
Capacitatea televiziunii de a pune în stare de vibraţie maximă afectivitatea opiniei publice pare de 4 ori mai mare decât a radioului şi de 3 ori mai mare decât a presei scrise. În raport cu celelalte media, eficacitatea ei e copleşitoare în relatarea unor situaţii foarte dramatice în care predomină latura conflictuală. Episoadele în care are pondere maximă sunt evocări ale împotrivirii faţă de catastrofă şi ale solidarităţii. Aceste episoade sunt în majoritate determinate printr-un reper concret : mijloc tehnic (ex:elicoptere), colectivitate umană specifică (ex:armata), personificare. Acest aspect poate fi exemplificat prin intermediul războiului din Irak. Oricine a putut observa că odată cu începerea conflictului din Golf (la 20 martie 2003), toată atenţia mass-media de pretutindeni s-a concentrat asupra acestuia. Telespectatorii au fost afectaţi din punct de vedere emoţional, în primul rând din cauza imaginilor difuzate de televiziuni. În acest an, am beneficiat de o nouă premieră în televiziune : primul război transmis în direct. Pentru televiziunile din toată lumea, acest război a fost ca un butoi cu apă în mijlocul deşertului. De la CNN, BBC, Euronews şi în special « canalul lui Ben Laden », după cum a fost numit postul arab Al-Jazeera ce emite din Qatar, până la posturile româneşti (mai ales RealitateaTV), aproape toate au monopolizat emisiile cu ediţii speciale legate de luptele dintre americani şi irakieni, potolindu-şi setea de audienţă şi transformând un conflict armat într-un spectacol mediatic. Pe o afectivitate exacerbată, imaginea transmisă de televiziune determină vibraţii mai intense decât informaţiile emise pe orice alt canal. În aceste condiţii, puterea cu care se memorează mesajul audio-vizual este mai mare decât pentru orice alt tip de mesaj, deşi informaţia poate fi de multe ori eronată.
Toate caracteristicile informaţiei audio-vizuale reuşesc să transforme televiziunea într-un factor de putere direct. Să ne amintim că suntem ţara a cărei televiziune publică a oferit în trecut o altă premieră mondială : transmisia în direct a unei revoluţii. Totodată, înregistrarea execuţiei conducătorului statului şi a soţiei acestuia.
Televiziunea a ocupat un loc important şi în domeniul învăţământului. Foruri internaţionale prestigioase precum UNESCO şi OCDE (Organisation de Cooperation et de Developement Economique) au abordat problema punerii televiziunii în serviciul educaţiei. Aşa s-a născut TVS (televiziunea şcolară). Privită ca mijloc tehnic, ea are un loc bine precizat. Nu-l elimină pe profesor şi nici nu-l face inutil, dar pentru o durată limitată de timp îi preia majoritatea atribuţiilor. Aceasta poate solicita mari maeştri ai catedrei, oferind elevilor şi studenţilor un număr de lecţii din categoria celor « care nu se uită ». Ţări în care a funcţionat sau mai funcţionează TVS sunt : Belgia, Danemarca, Franta, Italia, SUA, Japonia şi România.
Televiziunea este un subiect inepuizabil. A fost şi continuă să fie într-o schimbare permanentă. În cei aproape 70 de ani de evoluţie şi-a păstrat potenţialul, dovedindu-se dinamică şi dominatoare asupra celorlaltor mijloace de comunicare de masă. Ca în orice sector de activitate, şi în sfera sa vor avea loc profunde mutaţii. Tehnologia avansează şi odată cu ea apar şi schimbările. S-ar putea ca viitorul să ne rezerve o nouă formă a acestui tip de media. Până atunci, aşează-te confortabil în fotoliu, deschide televizorul şi gândeşte-te…Mâine ai putea fi chiar tu pe « ochiul de sticlă » !
Un lucru e sigur : televiziunea priveşte zilnic lumea cu ochii săi electronici…




Bibliografie

Melvin de Fleur,
Sandra Ball Rokeach            ,     Teorii ale comunicării de masă

Patrice Flichty                      ,     O istorie a comunicării moderne

Guy Lochard,
Henry Boyer                        ,      Comunicarea mediatică

Pavel Câmpeanu                 ,      Radio, televiziune, public
                                                  Oamenii şi televiziunea

Ion Bucheru                         ,     Fenomenul “televiziune”

Radu Herjeu                        ,      Oglinda mişcătoare

G. Vaideanu,
Al. Gheorghiu                      ,       Televiziunea ca mijloc de învăţământ

Liviu Macoveanu                 ,       Ce este televiziunea ?

Gheorghe Mitrofan              ,       Introducere în televiziune

Marshall McLuhan               ,        Mass-media sau mediul invizibil

Bogdan Ghiu                       ,        Ochiul de sticlă

Lucian Chişu                       ,        Introducere în sistemul mass-media

Sultana Craia                      ,        Teoria comunicării

Organizarea Şi redactarea corespondenţei

             Organizarea Şi redactarea corespondentei
             Cuprins :
  •   Tipuri de scrisori
  •   Definiții
  •   Clasificarea corespondenței
  •   Principiile corespondentei
  •  Particularități stilistice
  •   Elementele componente
  •   Scrisori internaționale
           Tipuri de scrisori :
  •   Scrisoare personala
  •  Scrisoare de colaborare
  •   Scrisoare de recomandare
  •   Scrisoare de intenție
  •  Scrisoare de răspuns
  •  Cerere de oferta
  •   Răspuns la cererea de oferta
  •  Oferta de prestări servicii
  •   Cerere de sponsorizare
  •   Cerere oficiala
  •   Comanda
  •   Reclamație
  •   Răspuns la reclamație
  •   Scrisoare de atenționare
Definiții
Corespondenta
  •  Schimb (regulat)de scrisori intre doua persoane
  •   Totalitatea scrisorilor schimbate intre doua persoane
                      Corespondenta  oficiala
  •   Totalitatea scrisorilor și actelor care circula intre persoane juridice sau intre o persoana fizica și o persoana juridica ,în scopul stabilirii unor relații intre ele.

                          Scrisoare (act)
  •   Comunicare scrisa trimisa cuiva prin posta sau prin intermediul unei persoane :epistola ,ravas ;
  •   Hârtie scrisa ,document ,act
  •   Act – tipizat ; dovada scrisa prin care se constata un fapt , se reglementează o obligație.
            Clasificarea  corespondentei :
                   După domeniul de activitate :
  •   Corespondenta juridica (contestație,notificare,plângere etc.)
  •   Corespondenta administrativa(referatul ,raportul ,procesul verbal etc. )
  •   Corespondenta protocolara(invitații, felicitări,scrisori de felicitare etc.)
  •   Corespondenta comerciala(cerere de oferta ,comanda,scrisoare de garanție etc.)
  •   Corespondenta diplomatica( scrisoare de recomandare, nota diplomatica etc.)
                           După criteriul de circumscriere :
  •   Corespondenta  interna (în interiorul instituției )
  •  Corespondenta  externa ( alta instituție sau alta persoana )
                            După scopul ei  :
  •   Corespondenta de solicitare

  • Corespondenta de informare
  •   Corespondenta de constatare
  •   Corespondenta de decizie ,îndrumare
  •   Corespondenta de reclamație
  •   Corespondenta însoțitoare de acte.
     
                Principiile corespondentei
  •  Eficienta și credibilitate
  •  Atitudinea și exprimarea pozitiva
  •  Promptitudinea răspunsurilor
  •  Stabilirea obiectivului
  •  Corectitudine și aspect plăcut
Particularități stilistice
  •   Vocabular = potrivit cu noțiunile , ideile , faptele sau problemele tratate
  • Atenție la cuvintele polisemantice = adresa: indicație (pe scrisori și colete )  , dar și comunicare în scris .
  •   Atenție la cuvintele paronime :
                                                        = original (act ) și originar ( loc de origine )
                                                         =  alocație (ajutor în bani pentru copii) și alocuţie / alocuţiune (cuvântare ocazionala ) .
  •   Utilizarea de propoziții și fraze scurte
Elaborarea corespondentei
                    Cerințe generale :
  •   Termeni de specialitate adecvați
  •   Fraze corecte din punct de vedere gramatical
  •   Stil agreabil
  •   Respectarea unor norme și standarde de scriere
                         Trebuie avut grija la :
 Stil
  Forma
  Structura
  Continut
             Scrisori personale .    Conținutul scrisorii
  •  Acord intre conținutul scrisorii și stilul ei
  •  Exprimare pe înțelesul destinatarului
  •  Fără cuvinte compromițătoare
  •   Trebuie respectat secretul corespondentei
  •   Aspect
  •   Trebuie scrise de mana : felicitări de orice fel , mulțumiri, scuzele ,condoleanțele , scrisori de dragoste .
              
  •   Localitatea și data – în dreapta sus
  •   Formula de introducere – la mijlocul paginii , central ,la câțiva centimetri de marginea de sus
  •  Titlu începe cu litera mare și se desparte de restul textului prin virgula
  •   Se începe scrisoarea cu majuscule
  •  Aliniatele sunt mai retrase cu 2-3 cm și încep cu litera mare
  •   Se lasă o margine de 3cm
  •   Nu abuzați de semne de exclamare sau de întrebare, nici nu subliniați cuvinte sau fraze întregi
  •   Semnătura – în dreapta ,  jos ,după o formula politicoasa , amicala sau afectuoasă
Felicităriile
  •   Textul trebuie sa fie corelat cu imaginea de pe felicitare sau vedere
  •   Alegerea vederilor – un act de cultura :imagini semnificative pentru locurile pe care le vizitam
  •  Scrisul oblic e inestetic !

Comunicarea în cadrul grupului




            Comunicare reprezintă  înștiințare, știre, veste, raport, relație, legătură. Cam acestea ar fi sinonimele care ne sunt oferite de către dicționarul explicativ pentru comunicare. Deși pare simplu înțelesul comunicării este mult mai complex și plin de substrat. Comunicarea are o mulțime de înțelesuri, o mulțime de scopuri și cam tot atâtea metode de exprimare și manifestare. Nu există o definiție concretă a comunicării însă se poate spune cel puțin că, comunicarea înseamnă transmiterea intenționată a datelor, a informației.
Ce se înțelege prin comunicare:

  •  o provocare constantă pentru psihologia socială;
  •   o activitate;
  •   satisfacerea nevoile personale;
  •   legătura între oameni, etc.

Societatea continua sa existe prin transmitere, prin comunicare, dar este corect sa spunem ca ea exista în transmitere și în comunicare. Este mai mult decât  o legătură verbala intre cuvinte precum comun, comunitate, comunicare. Oamenii trăiesc în comunitate în virtutea lucrurilor pe care le au în comun; iar comunicarea este modalitatea prin care ei ajung sa dețină în comun aceste lucruri. Pentru a forma o comunitate sau o societate , ei trebuie sa aibă în comun scopuri, convingeri aspirații, cunoștințe - o înțelegere comuna -  "același spirit" cum spun sociologii. Comunicarea este cea care asigura dispoziții emoționale și intelectuale asemănătoare, moduri similare de a răspunde la așteptări și cerințe.

Comunicarea se realizează pe trei niveluri:

1. Logic
2. Paraverbal
3. Nonverbal

Dintre acestea, nivelul logic (deci cel al cuvintelor) reprezinta doar 7% din totalul actului de comunicare; 38% are loc la nivel para-verbal (ton, volum, viteza de rostire...) și 55% la nivelul non-verbal (expresia faciala, poziția, mișcarea, îmbrăcămintea etc.).
Dacă între aceste niveluri nu sunt contradicții, comunicarea poate fi eficace.
Dacă însă intre niveluri exista contradicții, mesajul transmis nu va avea efectul scontat.

Tipuri de comunicare:
  •   Comunicarea intrapersonală . Este comunicarea în și către sine.
  •  Comunicarea interpersonala. Este comunicarea între oameni.
  •  Comunicarea de grup.  Este comunicarea între membrii grupurilor și comunicarea dintre oamenii din grupuri cu alți oamenii.
  •   Comunicarea de masa.  Este comunicarea primită de sau folosita de un număr mare de oameni.

Scopul comunicării:
· sa atenționăm pe alții.
· sa informam pe alții.
· sa explicam ceva.
· sa distram.
· sa descriem.
· sa convingem, etc.

Pentru a descrie numeroasele înțelesuri ale comunicării pe care o folosim și o trăim zilnic, folosim următorii trei termeni:
a. Forma comunicării
Este un mod al comunicării asa cum sunt vorbirea, scrierea sau desenul.
Aceste forme sunt distincte și separate una de alta asa de mult, încât au sistemul lor propriu pentru transmiterea mesajelor. Astfel, când semnele sunt făcute pe foaia de hârtie potrivit anumitor reguli (cum sunt cele ale gramaticii și ortografiei), atunci noi cream cuvinte și "forma" scrierii.
b. Mediul comunicării
Este un mijloc al comunicării care combina mai multe forme.
Un mediu adesea poate implica utilizarea tehnologiei asa ca acesta este dincolo de controlul nostru. Spre exemplu, o carte este un mediu care folosește forme ale comunicării precum sunt cuvintele, imaginile și desenele.
c. Media
Sunt acele mijloace de comunicare în masa care s-au constituit într-un grup propriu.
Exemple binecunoscute sunt radioul, televiziunea, cinematograful, ziarele și revistele. Toate acestea sunt distincte și prin modul prin care pot include un număr de forme de comunicare. Spre exemplu, televiziunea oferă cuvinte, imagini și muzica. Adesea termenul mass-media identifica acele mijloace ale comunicării bazate pe tehnologie care fac o punte între cel care comunica și cel care receptează.

Limbajul este codul cu care este transmisă informația, reprezintă unealta comunicării.
În prima categorie intră limbajul. Limbajul reprezintă codul comunicării,este liantul între cel ce transmite informația ,emițător, și cel ce primește informația, receptor. Limbajul determina forma comunicării. El este de trei feluri:

Limbaj scris.
Limbaj verbal.
Limbaj non verbal.

Judecata, sinele și societatea nu sunt structuri discrete, ci procese de interacțiune personala și interpersonala. Interacțiunea simbolica subliniază importanta limbajului, ca mecanism fundamental în devenirea sinelui și judecații.
Personalitatea este ceea ce este propriu, caracteristic fiecărei persoane și o distinge ca individualitate; felul propriu de a fi al cuiva.
            Comunicarea are o foarte mare influență asupra personalității deoarece în ziua de azi individul se definește în funcție de ceilalți iar comportamentul reprezinta o construcție a persoanei în interacțiunea cu ceilalți. Interacțiune atrage concomitent comunicare.
            Sinele se construiește în interacțiune cu ceilalți. În felul acesta, definirea unei situații nu este niciodată strict individuala, deși apare astfel; în același timp, nici individul nu este doar o oglinda a celorlalți, ci introduce note personale în orice evaluare și răspuns. Cu cat se comunica mai mult cu atât cresc șansele de a se crea personalități puternice. Comunicarea este cheia individului spre societate și integrarea în aceasta.
Lipsa comunicării atrage o îndepărtare iminenta față de grup, echipa, societate, etc.
            Dacă luam în discuție termenul de grup observam caci, chiar societatea din care facem parte este un grup. Grupul înseamna reguli, reputație, țel, munca în echipă, etc . Sensuri determinate de interacțiune deci de comunicare. Atâta timp cat exista o buna comunicare există și un randament maxim, însă dacă aceasta lipsește se poate ajunge la disensiuni sau, chiar mai rău.
Funcționarea unui grup mai mare se bazează pe rețeaua care conectează diferite părți ale sale și-i asigură coerenta. Nuanța pe care o introduce Blumer ar putea chiar surprinde: "O rețea sau o instituție nu funcționează în mod automat datorita unei dinamici interioare sau unui sistem de cerințe: ea funcționează pentru ca persoanele aflate în diferite puncte  fac ceva, iar ceea ce fac este rezultatul modului cum definesc situația în care sunt chemate sa acționeze"

Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care ne naștem. Noi învățăm sa comunicam. De aceea trebuie să studiem ce învățăm ca să putem folosi cunoștințele noastre mai eficient. Orice comunicare implica creație și schimb de înțelesuri. Aceste înțelesuri sunt reprezentate prin "semne" și "coduri". Se pare că oamenii au o adevărată nevoie să "citească" înțelesul tuturor acțiunilor umane. Observarea și înțelegerea acestui proces poate sa ne facă sa fim mai conștienți referitor la ce se întâmpla când comunicam.
            Este o alta lectura a comunicării și semnificației sale legata de data aceasta de procese sociale de adâncime, cum ar fi conservarea identității și coeziunii, exercitarea funcției vitale de integrare sociala, de menținere și consolidare a unui humus psihologic comun. În nici una dintre ipostazele sale majore, societatea (comunitatea umana) nu poate exista fără comuni-care: nici în cea de dobândire a unei experiente comune (care presupune dialog), nici în cea de transmitere a zestrei culturale, nici în construirea acordului asupra unor probleme și dezlegări. comunicarea semnifica mult mai mult decât schimbul și răspândirea de informații; comunicarea creează și menținea societatea.


Reflecţii şi maxime:
           
            "E în zadar să vorbești celui care nu vrea să te asculte."
M. Eminescu
           
"Cuvântul este sunet și culoare, e mesagerul gândului uman."
T. Vianu

            "Cât de puternice sunt cuvintele drepte. "
Biblia

            "Cuvintele sunt cele mai puternice droguri folosite de omenire."
Rudyard Kipling

            "Pana de scris este mai puternică de cât sabia"
Shakespeare

            "Ca să pregătești o buna cuvântare spontană îți trebuie mai mult de trei săptămâni. "
Mark Twain

            "Scrierea la persoana a treia deseori ne permite să ne ascundem în spatele organizației. "
H. Schwartz

            "Precizarea înțelesului termenilor este cea dintâi precauție care se ia în orice discuție."
P. P. Negulescu

"O cuvântare fără scop specificat este ca o călătorie fără destinație."
Ralph C. Emedley